KROATIË

RONDREIS KROATIË

17 september 2021

Voor de eerste keer trekken we naar Kroatië. Mijn kennis over Kroatië was vrij beperkt. Het behoorde tot het voormalige Joegoslavië. En dat is het zowat. Toen een paar jaar geleden op televisie Wim Lybaert met zijn Columbus naar Kroatië trok was ik aangenaam verrast door de mooie natuur. Een vakantiebrochure gaan halen en ik was direct helemaal in de ban van Kroatië. Ik denk dat dit helemaal ons ding gaat zijn. Prachtige natuur, mooie oude steden waar je door de straatjes kan slenteren. Eilandjes bezoeken. Ik heb mijn inspiratie gehaald bij oa. Expairtours, Reisroutes en verschillende reisblogs.

We starten in Zagreb en eindigen in Dubrovnik. De hotels heb ik geboekt via Booking.com.

Vrijdag 17 september

We vertrekken pas laat vanaf Zaventem met Croatian Airlines. Vanaf de luchthaven van Zagreb nemen we een taxi naar ons hotel Best Western Premier hotel Astoria. We krijgen een grotere kamer dan geboekt: een Superior Executive tweepersoonskamer :). Prachtig! Mooie start van onze vakantie!
 

Zaterdag 18 september

Vandaag bezoeken we Zagreb. Het centrum ligt niet zo ver van ons hotel. De ene zegt: Zagreb moet je zeker bezoeken en een ander vindt van niet. Het centrum is klein en je kan dit makkelijk op 1 dag bezoeken.

Het centrum van Zagreb bestaat uit 2 delen het boven gedeelte (Gornji Grad) en het onder gedeelte (Donji Grad). Het onderste gedeelte is nieuwer en hier vind je de leukste restaurantjes en winkeltjes. Gornji Grad is het oude centrum van Zagreb en bestaat uit leuke straatjes met schattige gekleurde huisjes die allemaal super goed onderhouden zijn. In dit gedeelte vind je ook de meeste bezienswaardigheden.

  • Kula Lotrščak is een mooi uitzichtpunt over de stad in de oude bovenstad / Gornji Grad. Elke dag weerklinkt hier een kanonschot op het middaguur. Dit was volgens de reisgids. Echter was er een aardbeving in december 2020 en sindsdien is er geen kanonschot meer. Wanneer dit terug komt, weten ze niet. Het mooie uitzicht is er wel nog :). Om hier te geraken kan je ook de kabelbaan nemen, de Zagreb Funicular.  Het traject is 66 m lang. We hebben dit niet gedaan. Gewoon de trap genomen.
  • Vanaf Kula Lotrščak loop je verder tot je aan het Sint Marcusplein komt. Ook volgens de reisgids zie je hier op zaterdag en zondag de wissel van de wacht. Er was echter niets te zien. Het plein was zelfs afgezet. Mogelijks heeft dit ook te zien met de aardbeving. Vlakbij was er ook een museum dat door de aardbeving gesloten was.
  • Op het Sint Marcusplein staat de fotogenieke St. Mark Kerk. Ze dateert uit de 13de eeuw en heeft onder andere een 19de eeuws, met mozaiëk betegeld dak. Normaal kan je ook binnen maar dit was dus ook niet mogelijk.
  • Sint Stefanuskathedraal met recht voor de kathedraal de zuil van de Heilige Maria
  • Tkaciceva Street, een gezellig straatje met veel restaurantjes en cafés. Zowel overdag als ’s nachts is het een bruisende plek. Heel leuk!
  • In de benedenstad heb je enkele mooie gebouwen en parken. Er is ook een Botanische Tuin.
  • Een kaarsje aansteken in De Stenen Poort. Deze stenen poort voelt echt aan als een soort van bedevaartsoord. Je kan er bidden en een kaarsje aansteken.

Zondag 19 september

We hebben onze huurwagen pas gereserveerd om 13 uur. Dat is wel jammer want eigenlijk hebben we voldoende van Zagreb gezien en waren we liever na het ontbijt vertrokken. Maar ja, het is nu zo. We wandelen nog eventjes door het centrum naar De Stenen Poort en doen nog een terrasje.

We komen aan het kantoor van Unirent om 12 uur maar dat is gesloten! Kleine paniek. Uiteindelijk kunnen we iemand telefonisch bereiken. Hij belooft er binnen de 20 minuten te staan. Normaal zijn ze op zondag gesloten maar als er een huurwagen is komen ze enkel tegen het afgesproken uur naar kantoor. Tja, volgens onze papieren waren ze open tot 20 uur. Maar soit, de man was heel vriendelijk. Heel duidelijke uitleg. Ook informatie over de kleine grensovergang die we moeten doen en welke papieren we moeten laten zien. Daarover later meer. We kregen ook een grotere wagen dan gevraagd: een fiat 500. Veel plaats in de koffer voor onze valiezen. Onze gps geïnstalleerd en we kunnen vertrekken. Juist nog een kleine halte om onze valiezen op te pikken en we zijn klaar. Afstand naar Plitvice Meren: 135 km.

Onderweg komen we een mooi dorpje tegen: Rastoke:

Rastoke is een pittoresk dorpje  langs de rivier Korana. Het rust aan de oevers van de rivier en je komt er kleine watervallen tegen, alsook historische molens en huizen in de landelijke, architecturale stijl van de streek. Rastoke heeft niet minder dan 22 molens, de oudste dateert uit de 17de eeuw. Veel watervallen dragen de naam van de molenaars die er werkten. Een beetje het Bokrijk van Kroatië. Om Rastoke te bezoeken betaal je een toegangsprijs van 40 kn (5,50 euro). Als je van Zagreb richting Plitvice Meren rijdt dan ligt de ingang van Rastoke aan de andere kant van het dorpje. We hebben eventjes moeten zoeken naar de ingang.

We komen dan in de regio van Plitvice. In deze regio vind je honderden kamers, appartementjes en hotelletjes. We hebben geboekt bij Golden Lake Rooms voor 2 nachten.

Wij vonden 2 nachten interessant omdat we dan ’s morgens op tijd kunnen starten met de wandeling in het nationale park en we ons niet moeten haasten. Na een lange wandeling is het ook niet leuk als je dan nog een paar uur moet rijden. Het hotelletje ligt een beetje achteraf en we denken waar komen we nu terecht. We hebben een kamer met een balkonnetje maar helaas kunnen we hier niet van genieten door het mindere weer.

In de regio zijn er niet zoveel restaurants en café’tjes. We kunnen in het hotel eten wat we dan ook doen. Ze hebben een paar menu’tjes tussen 25 en 30 euro. Het is niet zo goedkoop maar het was wel lekker.

We hadden gekozen voor dit hotel omdat het dicht bij de ingang van het Nationale Park ligt. Maar uiteindelijk neem je toch de auto en is ligging minder belangrijk. Ik zou een volgende keer voor een groter hotel kiezen met meer mogelijkheden zoals bv Hotel Degenija.

Maandag 20 september

Plitvice National Park, naar dit bezoek heb ik enorm uitgekeken. Plitvicka jezera of Plitvice meren staan op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Dit nationale park bestaat uit 16 meren en ruim 90 watervallen waarvan de hoogste Veliki Slap, 78 meter is. De prachtige meren liggen verspreid door het park en zijn onderverdeeld in de boven meren en de beneden meren. Elk meer is weer anders maar wat ze allemaal gemeen hebben is de prachtige smaragdgroene kleur. De Plitvice meren zijn ontstaan doordat de kalkstenen bodem langzaam afbrokkelde door het regenwater dat er overheen stroomde. Hierdoor werden de natuurlijke terrassen, meren en watervallen gecreëerd. Dit proces stopt niet, het water blijft nieuwe routes zoeken waardoor het landschap hier steeds veranderd. Meer info: The Nomad Life.

Vanwege de populariteit worden er nog maar een beperkt aantal bezoekers per dag toegelaten en is het verplicht om je ticket online op voorhand te kopen. We deden dit reeds in augustus en kozen voor ingang 1 om 09:00 uur. Kostprijs 400 HRK (53,40 euro).  In het hotel raden ze ons echter aan om ingang 2 te nemen. We krijgen ook een plannetje mee. Volgens haar is het geen probleem dat onze tickets op ingang 1 staan. Ik heb aan de ingang niets gezegd en we hebben geen reactie gekregen dat we aan de verkeerde ingang stonden. Misschien als het heel druk is, in juli en augustus dat ze er eventueel problemen over maken.

Helaas zijn de weergoden ons niet goed gezind en is het aan het regenen. Niet alleen regen maar ook koud: 12°. Heel heel jammer maar niets aan te doen. Een paar dagen voor ons vertrek waren de voorspellingen al niet goed. We waren er dus op voorzien: lange wandelbroek, goede wandelschoenen en een regenvest. Ik had ook wandelstokken bij maar het pad was dikwijls over houten boardwalks en daar kon je de wandelstokken niet echt op gebruiken.

Oké we zijn er klaar voor! Vanaf parking 2 tot aan de ingang is het nog een kleine wandeling.

Aan de ingang wordt je dan met de bus naar het beginpunt van de wandeling gebracht. Op de bus moesten we nog een mondmasker opzetten.

Er zijn verschillende wandelroutes. Bij ingang 2 kies je het beste voor wandeling H. Deze tocht bevat een busrit en boottocht, is 9 km lang en je ziet zowel de boven meren als de beneden meren. Je kan ook voor wandeling K kiezen. Deze wandeling is 18,3 km en dan kom je in het volledige park. Misschien interessant als je 2 dagen voorziet voor het bezoek.

Ondanks de regen was de start van onze wandeling zeer mooi.  Door de regen is het mistig en dit geeft een mysterieus effect. Er loopt niet teveel volk en dat is zeer aangenaam. We kunnen rustig genieten en foto’s nemen.

Daarna volgen de meren en de watervallen elkaar op. Het is echt schitterend! Als we op het punt aankomen waar we met het bootje kunnen overzetten zijn we wel al helemaal verkleumd van de kou. Handschoenen hadden wel deugd gedaan. Het is een overdekt bootje maar door de miezerige regen brengt dit niet veel op.  Het uitzicht is ook nihil. Na een half uurtje komen we aan de overkant. Er is mogelijkheid iets te eten en te drinken evenals een sanitaire stop. Met een koffie doe ik een poging iets op te warmen. Maar het weer begint gelukkig iets te beteren.

We bezoeken nu de beneden meren. Dit gedeelte is kleiner maar ook heel mooi. Nog mooier, vind ik, dan de boven meren. Het is hier wel opvallend drukker. Ondertussen zijn de bussen met toeristen toegekomen. Zij komen aan ingang 1 en bezoeken dikwijls alleen de beneden meren. Alle okra afdelingen van Duitsland zijn hier vertegenwoordigd :).

Onderweg klampt een onfortuinelijke toerist ons aan met de vraag of hij onze wandelstokken mag gebruiken. Hij heeft zijn splinternieuwe gsm in het water laten vallen. Helaas lukt het niet en uiteindelijk springt hij er dan in om de gsm op te rapen. Hopelijk marcheerde de gsm nog. Nat zijn met die koude temperaturen pff….

Beetje verder komen we aan de Veliki Slap, wat letterlijk grote waterval betekend. Zij is 78 meter hoog en klettert langs de steile rotswand naar beneden. Heel indrukwekkend!

Er zijn geen woorden om te beschrijven hoe mooi het hier is. We wandelen verder tot we aan een plaats komen waar je iets kan drinken, een sanitaire stop kan doen en eventueel de bus terug kan nemen. We besluiten verder te wandelen. Dit was niet zo interessant, het was ook gewoon langs de baan zonder uitzicht op de meren. Ofwel hebben we een verkeerde weg genomen.

De Plitvice meren hebben onze verwachtingen helemaal ingelost! Ondanks het slechte weer was het een fantastische dag!

Dinsdag 21 september

Vandaag laten we het binnenland achter ons en rijden naar de kust. We volgen de D1 en na 138 km rijden komen we in Nin.

Deze kleine, bescheiden kuststad, had ooit een enorm historisch belang. Het was het centrum van een middeleeuws bisdom en de uitvalsbasis van de Prinses van Dalmatië. De grootte van de stad, die op een eilandje van nauwelijks 500 m in een ondiepe lagune ligt, doet deze grootse geschiedenis geen eer aan. Het eiland is met het vasteland verbonden via twee 16de-eeuwse, stenen bruggen. De meest opmerkelijke plekken hier zijn de Kerk van het Heilig Kruis, daterend uit de 9de eeuw en soms ook wel ‘de kleinste kathedraal ter wereld’ genoemd, en de Kroningskerk, waar koningen gekroond werden. Naast de geschiedenis, heeft Nin ook één van de weinige zandstranden langs de Kroatische kust. Queen’s Beach, of Kraljičina plaža, is de ideale plek om te ontspannen, te vliegeren of te windsurfen.

Je kan de stad binnenrijden maar om te parkeren is dit niet zo interessant. We reden tot aan een betalende parking met zicht op Nin en op 20m van een pittoreske voetgangersbrug, ‘De Benedenbrug’, die Nin binnen voert. Nin is zeer klein en alles is op wandelafstand. Ideaal om eens rond te lopen en de benen te strekken.

Nog een kleine 20 km en we zijn op onze bestemming voor vandaag: Zadar. Ons verblijf: B&B Residence Demar

Heel vriendelijk onthaal en maar 1 woord voor, prachtig!!!

Alhoewel, 1 klein minpuntje, we zitten op het tweede verdiep en er is geen lift. Pff die valiezen naar boven sleuren is geen lachertje maar het uitzicht op Zadar en de zee maakt alles goed!

We kregen van onze gastvrouw in de B&B tips en een plannetje mee hoe we moesten rijden of wandelen naar het centrum en waar we gratis konden parkeren. We kregen eveneens een leuke tip om de overzet naar de binnenstad met het roeibootje te doen zoals het vroeger werd gedaan. Het traject is ongeveer 50 meter en er is 1 roeier van dienst. Kostprijs voor ons 2 per traject: 12 HRK (ongeveer 1,6 euro). Doe je dit liever niet, dan kan je gewoon de voetgangersbrug over wandelen.

Het oude stadscentrum van Zadar is een schiereiland in de Adriatische zee. Het historisch gedeelte is klein, compact en heeft een rechthoekig stratenpatroon. Het is ook gekend voor zijn prachtige zonsondergang.

Wandel door het oude centrum en geniet van de mooie gebouwen zoals de kerk van Sint Donatus uit de 9e eeuw, het Romeinse Forum en de Sint Anastasias kathedraal. Ook het pleintje Piazza dei Signori is heel mooi met de grote centrale klokkentoren en de kerk van St. Laurence.Aan de rand van het oude centrum heb je de Land Poort reeds gebouwd in 1543.

Als je over de boulevard van Zadar loopt is er altijd wel een muziekje te horen. Het zee orgel is een populaire attractie voor zowel toeristen als lokale bewoners. Het orgel bestaat uit 7 treden die de 7 muzieknoten creëren met daaronder 35 orgelpijpen in verschillende lengtes. De golven die het orgel binnenkomen maken de vreemde, geheimzinnige muziek, die iedere keer anders klinkt want de klanken worden bepaald door de kracht en richting van de golven.

Naast het zee orgel ligt de zonnegroet. Deze cirkel bestaat uit glazen tegels die overdag worden opgeladen door de zon. Zodra het donker wordt gaan de lampjes branden en geven ze een lichtshow op het ritme van het zee orgel.

’s Avonds komt iedereen hier samen om te genieten van de zonsondergang en de lichtshow. Heel mooi! 

Woensdag 22 september

Na een lekker ontbijtje laten we het mooie Zadar achter ons en zetten we koers naar het Krka Nationaal Park. Neem niet de autostrade maar volg de Jadranska Magistrala (D8). Deze kustweg is schitterend. 

Kroatië kent wel 8 nationale parken waarvan Plitvice en Krka de bekendste en misschien ook wel de mooiste zijn. De Krka watervallen liggen op 20 minuten rijden van de stad Sibenik. Deze sprookjesachtige groene oase met maar liefst 7 watervallen, kristalheldere meren en kleine beekjes is een echt een must visit als je in Kroatië bent. Het park strekt zich uit over 111 km², wat je onmogelijk helemaal kan zien in 1 dag. Gelukkig is het park zo ingericht dat je de hoogtepunten wel allemaal in 1 dag kan bewonderen. Vaak wordt ook alleen het zuiden van het park bezocht, dit kan namelijk al in een halve dag. In dit gedeelte ligt de grootste waterval van nationaal park Krka, de Skradinski buk. Wij beperken ons ook tot dit deel van het park.

Er zijn in totaal 5 ingangen waarvan Lozovac de hoofdingang is. We betalen 400 HRK, busrit inbegrepen. Je kan de 900 meter naar beneden ook te voet doen maar er rijden ook pendelbussen. Tijdens het naar beneden rijden heb je al een prachtig uitzicht over de rivier. Vanaf de plek waar de bussen aankomen start een wandeling van 1,9 km. Onderweg staan borden met info over de flora en fauna van het gebied. Het hoofddoel van deze wandeling is de Skradinski buk waterval. Dit is de grootste en bekendste waterval van al de 7 waterwallen in nationaal park Krka. Heb je maar weinig tijd dan raad ik je aan om deze waterval te bezoeken.

 

De Skradinski buk is met een breedte van 100 meter en een lengte van 400 meter de grootste kalkstenen waterval van heel Europa. De waterval komt uit in het kristalheldere meer waar je tot voor 2021 in de zomermaanden in mocht  zwemmen! Je kan hier ook iets eten en drinken. Zalig! Het is hier aangenaam vertoeven. Daarna wandel je terug naar de startplaats.

Midden in de Krka rivier ligt een klein eilandje met daarop het Visovac klooster. Vanaf de Lozovac ingang vertrekt er een boot naar het eiland die je de gelegenheid biedt om het klooster te bezoeken. De boottocht naar het eiland duurt zo’n 2 uur.  Heb je hier geen tijd voor maar wil je toch het eiland zien, rijd dan vanuit de Lozovac ingang richting de Roski slap watervallen. Onderweg kom je een uitzichtpunt tegen vanwaar je een perfect uitzicht op het Visovac eiland en het klooster hebt.  Er staan onderweg wegwijzers naar Visovac dus je kan het niet missen. Het is een eindje rijden maar het uitzicht is de moeite waard.

We nemen dezelfde route vanwaar we komen zijn en rijden zo naar Sibenik. Het is niet zo groot en we vinden zonder problemen ons hotel Bellevue Superior City Hotel. We kunnen voor de deur parkeren om in te checken. De ontvangst is hier opnieuw super vriendelijk en behulpzaam.De kamer met uitzicht op zee is prachtig.

Het stadscentrum is niet zo groot maar heel mooi. De voornaamste bezienswaardigheden zijn de 4 forten en de St. Jacobs Kathedraal.  Het mooiste fort om te bezoeken is het St. Micheal’s fort. Door de ligging op de heuvel boven de stad heb je een prachtig uitzicht over Sibenik! Er was net een receptie van een koor en het geluid was fenomenaal.

Donderdag 23 september

We vervolgen de D8 en de eerste stop voor vandaag is na 28 km Primosten. De oude stad Primosten lag ooit op een eiland dat aan het vaste land was verbonden door middel van een brug. Inmiddels is het een schiereiland geworden en is het een stuk gemakkelijker te bereiken.

Zodra je het poortje naar het ommuurde schiereiland doorloopt sta je meteen op het centrale plein. Vooral in de zomermaanden is dit ’s avonds echt de place to be, bijna elke avond is er live muziek wat zorgt voor een gezellige sfeer. Vanaf het plein kan je via verschillende smalle straatjes rond het hele eiland lopen. Wandel ook zeker even de heuvel op die in het midden van het schiereiland ligt. Boven op deze heuvel staat de Sveti Juraj kerk met daaromheen de begraafplaats. Dit is misschien wel één van de mooiste begraafplaatsen die ik ooit heb gezien. Eigenlijk is het niet zozeer de begraafplaats die zo mooi is maar het uitzicht vanaf deze plek is echt uniek!

Nog eens 33 km verder komen we in Trogir. Dit prachtige oude  stadje staat sinds 1997 in zijn geheel op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Het is een historisch juweeltje.  De historische gebouwen verdringen elkaar in de geplaveide steegjes, die allemaal vertrekken vanaf het zonnige stadsplein. Trogir mag dan wel klein zijn, de uitzichten zijn er onevenaarbaar.

Je kan er heerlijk slenteren door de pittoreske straatjes. Langs het oude centrum loopt een lange boulevard die de Riva genoemd wordt. De ideale plaats om een terrasje te doen. Op het einde van de boulevard heb je het grote Kula Kamerlengo fort. Je kan dit bezoeken om te genieten van het mooie uitzicht.

Na het betoverende Trogir rijden we naar Split. We vinden makkelijk ons hotel maar parkeren is niet zo simpel. Koen blijft in de auto en ik loop rap naar binnen. Ons hotel The View Luxury Rooms is vrij bizar. Het is ligt op de 8ste verdieping in een appartementsgebouw. Ik geraak er in eerste instantie niet binnen. Er komt niemand open doen. Gelukkig na een paar minuten komt er iemand. Koen had ondertussen kunnen parkeren op de gratis parking naast het hotel. Achter het hotel is er een grote betalende parking.

Uiteindelijk valt het hotel goed mee. De ontvangst is ook hier heel vriendelijk. Ruime kamer, lekker ontbijt en dicht bij het historisch centrum en de haven. We verblijven hier 2 nachten.

Vrijdag 24 september

We krijgen ook hier van de receptioniste in ons hotel een plannetje mee van het centrum. Ze geeft eveneens informatie over de bezienswaardigheden.
Een bijzondere bezienswaardigheid is het Paleis van Diocletianus dat in de 4e eeuw werd gebouwd en sinds de jaren 70 op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Het paleis is niet moeilijk te vinden, zodra je door één van de vier stadspoorten loopt sta er direct middenin. Het paleis strekt zich uit over meerdere straten in het centrum van Split, je waant je echt even in een Romeinse stad. Neem hier ook een kijkje in de avond, het hele paleis wordt dan mooi verlicht. Naast het paleis boven de grond zijn ook de kelders te bezoeken. Misschien heb je deze kelders al wel eens voorbij zien komen op tv. Ze zijn namelijk gebruikt als decor van een aantal scenes in de serie Game of Thrones. Onder het paleis heb je een netwerk van gewelfde zalen. Hier vind je verschillende marktkraampjes waar locals handgemaakte spullen verkopen.
Het loont ook de moeite de toren van de Domniuskathedraal te beklimmen. Je hebt er een mooi uitzicht over Split en omgeving.
 
In de oude stad kan je uren rondwandelen en verdwalen in de smalle straatjes. Vergeet tijdens het wandelen niet te kijken naar de prachtige kleurrijke gebouwen als het nationaal theater en de mooie marmeren tegels in de straten. Opletten want deze tegels kunnen wel glad zijn.
Het hart van het oude centrum is het Narodni Trg, wat plein van het volk betekend. Het plein wordt omringd door prachtige gebouwen en staat vol met gezellige terrassen.
Ook het Trg Republike is heel mooi. Het plein wordt langs 3 kanten omringd door mooie gebouwen. Er zijn enkele terrassen maar vooral in de zomermaanden komt het hier tot leven wanneer er concerten en culturele evenementen worden gehouden.
Net buiten één van de stadspoorten vind je het enorme standbeeld van Gregory of Nin, een Kroatische bisschop uit de 10e  eeuw. Gregory of Nin staat erom bekend dat hij geluk zou brengen, dus wrijf even over zijn teen en doe een wens.
Ook de gezellige autovrij boulevard met palmbomen is een fijne plek om te wandelen, terrasjes te doen en mensen te bekijken. Zalig. Aan de boulevard kan je ook vele mooie jachten en boten aanschouwen. Ook de grote cruiseschepen trekken de aandacht. Vanuit de haven vertrekken ook talrijke ferry’s naar de eilanden Hvar, Brac, Vis Korcula en nog veel meer kleinere eilanden.
We vallen in herhaling maar ook dit was een zalige stad.
 

Zaterdag 25 september

Vandaag is het vroeg op te staan. We nemen de ferry naar Hvar. Dit is een nieuwe ervaring voor ons. We zitten gelukkig vlakbij de haven en zijn dan ook mooi op tijd om in te checken. Alles verloopt heel vlot. De ferry maatschappij is Jadrolinija.
We vertrekken stipt op tijd en de overvaart duurt 2 uur. Kostprijs 404 HRK (54,76 EUR).
 
Er zijn veel eilandjes voor de Kroatische kust. We hebben gekozen voor Hvar. Hvar is een eiland van twee uitersten. Aan de ene kant is Hvar een jachthavenparadijs en een celebrity hotspot waar de rijken komen feesten. Aan de andere kant is het eiland ook erg ongerept. Weg van de feestjes, disco’s en wijnbars, vind je een eiland dat je doet terugdenken aan lang vervlogen tijden: een plek vol lavendelvelden, luie honingbijen, boerderijen, fruitbomen en ingedommelde hoeves, een plek die doorheen de eeuwen maar weinig veranderd is. Je vindt er ook veel kleine stadjes en dorpen, elk met hun eigen, trotse geschiedenis en met vriendelijke inwoners die maar wat graag hun geheimen met je delen. Naast dit alles staat Hvar ook nog is bekend als het eiland met de meeste aantal zonne-uren per dag! 

Na aankomst op het eiland rijden we eerst naar Stari Grad. Dit is vlakbij de ferryhaven. Stari Grad betekent letterlijk ‘oude stad’ en is de oudste stad in Kroatië. Het oude centrum bestaat uit nauwe kronkelende straatjes, pleintjes en kerken en is gemakkelijk te voet te verkennen.

Je kan het Kasteel van Tvrdalj bewonderen, of de resten van de gigantische stadsmuren, vlakbij het Dominicaans klooster en de kerk van St John, bezoeken. Of gewoon wandelen op de boulevard, een terrasje doen en genieten van het uitzicht.

Hvar is ook gekend voor de lavendelvelden. Rondom Velo Grablje kan je genieten van de lavendelvelden, en zelfs als de bloemen niet in bloei staan op het moment dat je er bent, is de weg nog steeds erg pittoresk. Maar de weg vinden was niet zo simpel. Onze gps tastte in het duister. Dan maar naar het hotel tot we opeens toch een wegwijzer zien naar Velo Grablje. Het is maar een smal baantje, waar zullen we nu terechtkomen. Eigenlijk is er maar 1 echte weg op het eiland. En die is ook niet altijd ideaal.  Ik wil al omkeren maar we zijn nu toch aan het rijden, dus vooruit maar. Er zijn in de omgeving wel heel veel wandelingen aangegeven. Het is wel mooi, denk ik, om hier te wandelen maar daar hebben we geen tijd voor.

Van de lavendelvelden hebben we niet veel gezien. Maar de weg was inderdaad pittoresk met hele mooie uitzichten. Schitterend!

Ons hotel ligt in Hvar stad, we hadden oorspronkelijk gekozen voor het Pharos Hvar hotel maar we hadden bericht gekregen dat dit werd vervangen door Hotel Amfora grand beach resort.
Het is een mooi, groot hotel met een prachtig uitzicht. Onze valiezen worden zelfs naar onze kamer gebracht. Via het zwembad komen we op de boulevard naar het centrum. dit is niet zo ver. Je kan rond de haven slenteren tot aan het Franciscan Monastery. Onderweg heb je vele terrasjes. Vanop de Spanjolaburcht zou je een spectaculair uitzicht hebben maar het is een behoorlijke klim. We laten het voor wat het is.
We genieten daarna nog van een paar uurtjes aan het zwembad. Het is er nog heel druk en het zijn overwegend jonge Engelsen.
De grootste reden dat idereen massaal naar Hvar stad is blijkbaar het uitgangsleven. Zien en gezien worden en inderdaad nu het avond is valt het op dat de haven vol glimmende jachten ligt. Hier en daar zijn er al feestjes aan de gang. Er zijn ook veel gezellige restaurantjes. Dat het hier populair is vertaald zich ook wel in de prijzen. Goedkoop is het hier niet. Maar ik zou hier toch wel een paar dagen willen blijven. 🙂
 

Zondag 26 september

Aan de andere kant van het eiland in Sucuraj nemen we vandaag de ferry terug naar het vasteland. We willen die van 11:15 u nemen. Volgens de gps is het 78 km en anderhalf uur rijden. We denken dat we tijd genoeg hebben en stoppen onderweg eventjes in Vbroska. Dit idyllische rustige vissersdorpje laat zich op de plek waar de baai op zijn smalst is van zijn mooie kant zien. Kleine bruggen verbinden de oever met de lage, eenvoudige natuurstenen huizen. Dit is weerom een mooi plaatje!

We vervolgen onze weg en genieten onderweg van de mooie uitzichten. Het is gelukkig niet druk want de weg is niet zo ideaal. Er zijn soms haarspeldbochten in de bergen maar vangrails zijn er niet overal. Soms heb je naast de weg alleen een diepte. Ik mag er niet aandenken dat je moet uitwijken voor een tegenligger en naast de weg geraakt. Dus we schieten niet zo goed op. Genieten van de uitzichten is er niet meer bij. We zijn blij als we in de haven aankomen. Er staan reeds verschillende auto’s, mobilhomes en vrachtwagens aan te schuiven. De ferry is niet zo groot en zit rap vol. Oeps, maar gelukkig komen ze zeggen dat er na 15 minuten al een volgende ferry is. Oef, we dachten al dat we moesten wachten tot 13 u voor de volgende ferry. De overzet duurt maar een half uurtje en kost 140 HRK (18,98 EUR).

We vervolgen de D8 naar onze eindbestemming Dubrovnik. Dit is nog 127 km rijden. We rijden door de mooie Neretva Delta. De naam zegt het al, dit gebied is de delta van de rivier de Neretva die ontspringt in Bosnië-Herzegovina en uiteindelijk in Kroatië, nabij Ploče de zee in stroomt. Dankzij het water van de Neretva rivier is de delta een groene oase van bomen, planten, wijngaarden en vele gewassen. Het gebied staat vooral bekend om de fruitteelt. Het allerbeste fruit van Kroatië komt uit de Neretva Delta. In het voorjaar vind je hier de hoogste kwaliteit aardbeien en kersen, in de zomer onder andere perziken, abrikozen, meloenen en pruimen, in de herfst druiven en vijgen en in de vroege winter een overvloed aan mandarijnen. We zien langs de weg vele kraampjes met vers fruit. Soms zie je ook fonteinen die het fruit  besproeien om dit zo koel mogelijk te houden.

Onderweg zullen we dus eventjes Kroatië verlaten en door Bosnië Herzogovina rijden. Dit zijn maar enkele kilometers.

Na de EU-toetreding van Kroatië in 2013 werden de grenscontroles verscherpt. We moeten onze identiteitskaart en het inschrijvingsbewijs van de auto laten zien. Dit hadden ze ons in het verhuurkantoor Unirent in Zagreb reeds verteld.  Deze ongemakkelijke situatie loopt echter op zijn laatste benen want Kroatië heeft een gigantische brug gebouwd over het schiereiland Peljesac. We zien inderdaad een mooie, grote brug die bijna klaar is en vanaf juni 2022 in gebruik zal genomen worden. De controle verloopt 2x zonder problemen.

We zitten goed op schema en maken tijd voor een bezoekje aan Ston en om een hapje te eten. 

In Ston heb je een 5 kilometer lange Verdedigingsmuur. De muur wordt vaak de ‘Chinese Muur van Europa genoemd’. Hij werd in de 14de eeuw gebouwd om Ston en haar kostbare zoutvlaktes te beschermen. Ston maakte toen deel uit van de Republiek Dubrovnik, en de zoutvlaktes, die toen nog bestonden, waren een belangrijke bron van inkomsten. Van de 40 oorspronkelijke torens, staan er vandaag de dag nog 20 recht, samen met 5 burchten. De muur loopt naar de kleine wijk Mali Ston, waar zich de beroemde mosselkwekerijen bevinden. De muur is open voor bezoek en kan bewandeld worden tot zonsondergang.  Het dorpje staat ook bekend om zijn oesters en mosselen.

Nog een uurtje rijden en we zijn in Dubrovnik. We vinden vrij makkelijk ons hotel. Na het inchecken willen we nog gaan tanken zodat we morgen nog enkel de wagen moeten inleveren. Tja, dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Geen benzinestations te bespeuren. Een voorbijganger aangesproken en met zijn hulp en de gps hebben we er ten slotte toch een gevonden. Daarna nog eventjes gestopt aan een supermarkt om ons frigo’tje op te vullen.

We kijken al uit naar het vervolg van onze vakantie.

Maandag 27 september – zaterdag 2 oktober

Na het inleveren van de huurauto, wandelen we terug naar het hotel.

Na 2 dagen nietsdoen aan het zwembad zijn we al goed uitgerust en nemen we de bus naar het oude centrum. Elke 15 minuten kunnen we voor het hotel de bus nemen en de rit duurt ook 15 minuutjes. In het hotel kunnen we al tickets kopen. Dit is goedkoper dan op de bus.

Ik had gelezen dat je best zo vroeg mogelijk start met je bezoek aan Dubrovnik. Dit om de vele toeristenbussen en cruises voor te zijn. Het toerisme is door de corona nog niet volledig op gang gekomen en het is vrij rustig in Dubrovnik.

Dubrovnik heeft een prachtig oud centrum waar The Game of Thrones is opgenomen. Je kan hier allerlei rondleidingen ‘The Game of Thrones’ boeken waar ze je alle plekjes laten zien waar er gefilmd is.

Stradun is de kern van de stad en vrijwel de enige brede straat in het oude centrum. De 300 m lange straat is de kortste verbinding tussen de westelijke en de oostelijke stadspoort waardoor het hier vaak krioelt van de mensen. Neem zeker ook de tijd om in de kleine zijstraatjes rond te dwalen.

Een van de populairste activiteiten in Dubrovnik  is een wandeling over de oude stadsmuur van Dubrovnik. De toegangsprijs is vrij hoog, 400 HRK maar we kunnen hiermee ook fort Lovrijenac bezoeken.

Vanop de stadmuren heb je een prachtig uitzicht over de Adriatische zee en de oude binnenstad met de rode daken.  Echt schitterend. Je kan hier en daar iets drinken maar de prijzen zijn heel hoog!

De oude haven is ook een leuke plek. Het is er een gezellige drukte met bootjes die af en aan varen en langs de stadsmuur staan volop bankjes waar je lekker kan zitten. In de haven worden verschillende excursies aangeboden om Dubrovnik vanop het water te ontdekken.

Voor het beste uitzicht over Dubrovnik kan je de kabelbaan nemen die je naar de top van de heuvel Srd brengt. Het is ook vrij duur en we hebben dit niet gedaan. Toen we met de taxi naar de luchthaven reden zijn we er gepasseerd en het uitzicht was inderdaad schitterend!

Voor een schitterend uitzicht over Dubrovnik kan je ook terecht in  Fort Lovrijenac. Dit fort is vooral bekend als decor van de bekende serie Game of Thrones . Met je entreekaartje van de stadsmuren krijg je gratig toegang tot Fort Lovrijenac.

Het oude stadscentrum is niet zo groot maar het is er gezellig vertoeven.

Vanuit Dubrovnik kan je ook verschillende dagtrips maken. We waren van plan Mostar te bezoeken maar we hebben dit uiteindelijk niet gedaan. Het zou een lange dag worden. Veel uren op de bus in deze coronatijden en dat zagen we niet zitten.

Het was een hele mooie vakantie! Wij komen zeker nog eens terug.