FRANKRIJK

_DSC9543

DE OPAALKUST

MEI 2012


Van Bray-Dunes in Nord tot Berck-sur-Mer in Pas-de-Calais biedt de Opaalkust een landschap met prachtige zandstranden, duinen, rotsen, ongerepte kusten, charmante dorpjes en badplaatsen. Een kust met een lengte van 120 kilometer, uitermate geschikt voor ontspanning, even de zinnen verzetten, voor sport en watersport en om te wandelen.

In Pas-de-Calais zijn stranden de onbetwiste sterren van de Opaalkust. Hier kunt u allerlei activiteiten beoefenen, zoals zwemmen, strandvissen of blokarten. Kijk maar hoe hard ze door de wind geduwd worden! Kijk ook naar boven, en bewonder het vliegerballet. Een spektakel dat u zeker zult zien, mocht u in de regio komen.

De Twee Kapen (Deux Caps), beschermd als “Grand Site National”, locatie van nationaal belang voor zijn bijzondere maar kwetsbare landschap, is ook een onvermijdelijke etappe aan de Opaalkust. Dit natuurgebied omvat de kapen cap Blanc-Nez en cap Gris-Nez, statige rotsen die in zee verdwijnen. Neem één van de wandelpaden in het gebied, en geniet van de schitterende uitzichten over de kust.

Wissant

Onze eerste stop is in Wissant. Dit dorpje is centraal gelegen tussen Cape Blanc Nez en Cap Gris Nez.
Het is een rustig kustdorpje met een lange promenade langs het strand, een typisch kustdorpje met talrijke vakantiehuizen en een klein gezellig centrum rond de kerk met enkele eet- en drankgelegenheden. De naam Wissant (Wit Zand) verwijst uiteraard naar het Opalen strand en duidt ook nog op een zekere ‘Vlaamse’ oorsprong. 
Op je wandeling tussen de twee kapen is het de perfecte stopplaats. Vanuit Wissant kan je ook makkelijk een heen en terug wandeling maken naar één van de twee kapen, waarbij je kan kiezen tussen de waterlijn en de duinen of kliffen.

Op het strand vind je ook nog restanten van de oorlog. We bewonderen hier inderdaad ook het vliegerballet

Montreuil-sur-Mer

In Pas-de-Calais is Montreuil-sur-Mer waarschijnlijk één van de mooiste steden aan de Opaalkust. Bezoekers vinden hier een prachtig bloemrijk decor. Ga door de straatjes en steegjes, zoals de beroemde straat rue du Clape-en-Bas, voor de kenmerkende lage huisjes uit de 18e eeuw; of cavée Saint-Firmin, een zeer steile straat.

De hoge stad word omringd door in perfecte staat verkerende stadsmuren met een lengte van 3 kilometer, waarop gewandeld kan worden. Binnen de stadsmuren, op de plek van een voormalig koninklijk kasteel, troont een citadel uit de 16e eeuw, die later onder handen genomen is door Vauban. Elke zomer vindt hier een licht en geluidshow plaats, die het publiek meeneemt naar de wereld van één van de bekendste werken van Victor Hugo: Les Misérables. Na zijn bezoek in 1837 gebruikte de schrijver Montreuil-sur-Mer als decor voor één van hoofdpersonen, Jean Valjean, onder de naam Monsieur Madeleine.

De stad bezit andere interessante monumenten, zoals het historisch ziekenhuis Hôtel-Dieu met zijn laatgotische kapel, de abdijkerk Saint-Saulve uit de 12e eeuw en stadspaleizen uit de 18e eeuw. Het Roger Rodière museum, ondergebracht in de citadel, exposeert heilige kunstwerken met onder andere zilverwerk, beelden en schilderijen.

We hebben hier een hotelletje geboekt.

Le Touquet

Aan de monding van de Canche, is de elegante badplaats Le Touquet-Paris-Plage onvermijdelijk in Pas-de-Calais. Hier is het hele jaar door heerlijk vertoeven; lekker uitwaaien langs de zee of op het uitgestrekte zandstrand. Blokarters komen hier helemaal aan hun trekken.

Deze charmante stad aan de Opaalkust bezit bijvoorbeeld een schitterend Engels-Normandisch architectonisch erfgoed, in de vorm van mooie villa’s, genesteld in dennenbossen. Maar er is een stadswandeling uitgezet die u andere prestigieuze bouwwerken laat ontdekken, zoals het stadshuis; een waar architectonisch kunstwerk. In totaal zijn er tijdens deze wandeling 18 locaties te zien, stuk voor stuk op de lijst van Historische Monumenten, waarvan enkele uit de “roaring twenties”. De vuurtoren van Canche heerst met z’n 57 meter over het stadscentrum. Mocht de beklimming van 274 treden u niet afschrikken, aarzel dan niet en ga tot aan de top!

Ook aan het strand en in de duinen kan je heel mooi wandelen. Je hebt de keuze uit 5 wandelingen variërend tussen 5 km en 20 km. Ook te paard en met de fiets kan je hier de mooiste plekjes ontdekken.

Boulogne-sur-Mer

Boulogne-sur-Mer, gelegen in Pas-de-Calais, zit vol historische schatten. De stad bestaat uit twee delen. Als eerste de hoge stad (ville haute), gevormd door stadsmuren gebouwd tussen1227 en 1231. Binnen de stadsmuren volgen enkele opzienbare bouwwerken elkaar op; zoals de basiliek Notre-Dame, die met zijn hoogte van 100m boven de stad rijst. Deze werd gebouwd in de 19e eeuw, op de ruïnes van een middeleeuws kathedraal. Behalve de grootste grafkamer van Frankrijk, bezit ze een prestigieus kunstwerk: een relikwiehouder met het Heilige-Bloed, gedateerd uit de 14e eeuw. U kunt ook de belfort bewonderen, middeleeuws overblijfsel en UNESCO-werelderfgoed, en het grafelijk kasteel. Deze laatste is bijzonder interessant, want maakt deel uit van de zeldzame burchten in de regio, en is een goed voorbeeld uit het Middeleeuwse tijdperk. Hier bevindt zich het museum waarvan de archeologische, etnografische collecties van de lokale geschiedenis en de Beeldende kunst de liefhebbers van het genre zullen trekken. Het keizerlijk Paleis (Palais impérial), gebouwd eind 18e eeuw, is een stadspaleis dat diende als terugvalbasis voor Napoleon. Laat uw nieuwsgierigheid u meenemen tot de kamer die hij gebruikte, en zijn kantoor. Maak even een wandelingetje over de promenade van de weergang voordat u de hoge stad verlaat, om te kunnen profiteren van de vele uitzichtpunten over de lage stad, de zee en het omliggende platteland.

Dan de lage stad (ville basse); deze bestaat uit vissers-, plezier- en goederenhavens. Hier vindt u het grootste aquarium van Europa gewijd aan de wereld van de zee en oceanen: Nausicaá – Frans Nationaal Centrum van de Zee.

Cap Blanc-Nez: De witte rotsen

Men noemt Cap Blanc-Nez zo omdat het stranden met witte rotsen heeft. Nez betekent namelijk landtong of kaap en blanc is natuurlijk wit. De zogenaamde “white cliffs of Dover” zijn hier goed mee te vergelijken, want de rotsen zien er bijna hetzelfde uit. Achter deze mooie, witte rotsen ligt een prachtig strand waar je in de zomer lekker kunt badderen en in de andere seizoen kunt wandelen.

Wandelen kunt u bijvoorbeeld van de top van de kaap tot het strand, een leuke tocht met een mooi uitzicht over zee. Op heldere dagen is het zelfs mogelijk om Engeland aan de overkant van Het Kanaal te zien. Cap blanc nez is goed te voet en auto te bereiken.